Firma z tradycjami

Energia – Środowisko
Dodatek promocyjno-reklamowy do „RZECZPOSPOLITEJ”.
nr 268 (6946) 16 listopada 2004 r.

Laureat Panteonu Polskiej Ekologii

Firma z tradycjami

Rozmowa z Jerzym Gąsiewskim, prezesem Zarządu Zakładów Mięsnych „Mazury” S.A.

Zakłady Mięsne „Mazury” w Ełku S.A. to firma z tradycjami, która podczas wieloletniej działalności zbudowała nowoczesny park maszynowy oraz skompletowała zespół doświadczonych specjalistów. Dzięki temu jest w stanie zaoferować swoim klientom wyroby najwyższej jakości, wytwarzane na podstawie tradycyjnych receptur oraz konkurencyjne cenowo. Jako nieliczni w kraju Zakłady Mięsne „Mazury” w Ełku S.A. produkują wędliny zgodnie z normą ISO oraz HACCP, co daje pewność bezpieczeństwa i zdrowotności oferowanych wyrobów.

Jakie są główne założenia polityki środowiskowej w ZM „Mazury” S.A.?

Celem Polityki Środowiskowej ZM „Mazury” w Ełku S.A. jest zmniejszenie do minimum negatywnego oddziaływania na środowisko przy realizacji procesu wytwarzania poprzez kontrolę i ciągłą minimalizację ilości zanieczyszczeń odprowadzanych do gleby, wody i atmosfery oraz minimalizowanie strat wody i ilości odpadów. ZM „Mazury” zobowiązują się do udostępniania pracownikom, stronom zainteresowanym i opinii publicznej miasta informacji na temat swojej działalności prośrodowiskowej i stanu ochrony środowiska.

Jakie efekty przyniosła polityka proekologiczna?

Zobowiązanie do ograniczania negatywnego wpływu ZM „Mazury” na środowisko stwarza mechanizmy prowadzące do minimalizowania zużycia materiałów, surowców i energii. Systemowy nadzór nad przestrzeganiem i spełnianiem wymagań wynikających z uregulowań prawnych w zakresie ochrony środowiska i wypełnianie zobowiązań, pozwalają na uniknięcie kar pieniężnych i przyczyniają się do korzystnego wizerunku firmy. Rozwijanie świadomości proekologicznej pracowników poprzez prowadzenie szkoleń i komunikacji wewnętrznej pozwala na przewidywanie zmian w uregulowaniach prawnych, a poprzez to dostosowanie planów rozwojowych zakładu do tych uregulowań, co często daje możliwość zdobycia przewagi nad konkurentami, jako przedsiębiorstwu przystosowanemu do funkcjonowania według nowych przepisów.

Produkty ZM „Mazury” w Ełku S.A. były wielokrotnie nagradzane i wyróżniane. W czym tkwi tajemnica ich sukcesu?

Zarówno nagrody zdobyte w latach ubiegłych przez ZM „Mazury”, jak i w tym roku, a w szczególności znaczące wyróżnienia i dyplomy przyznane za nasze wyroby, są przede wszystkim potwierdzeniem wysokiej jakości tych produktów. Wysoka jakość produktów jest dla nas sprawą priorytetową. Dlatego też wdrożyliśmy nowoczesny system zarządzania jakością według międzynarodowych norm ISO 9001 oraz zarządzania środowiskowego ISO 14001, co jest gwarancją zachowania wysokiej jakości oferowanych przez nas wyrobów jak i usług.

ZM „Mazury” są także liczącym się eksporterem. Dokąd trafiają państwa wyroby? W czym zasmakowali konsumenci z innych krajów?

Zakłady Mięsne „Mazury” od 20 lat posiadają uprawnienia eksportowe. Swoje wyroby wysyłamy na rynki UE, Korei, Tajlandii, Chin i in. Jesteśmy producentem wyrobów pod znaną marką PEK, które sprzedajemy do Anglii. Cieszą się one dużym popytem na angielskim rynku od ponad 20 lat. Eksportujemy tam takie wyroby jak: kiełbasę krakowską suchą, kiełbasę wiejską wianki, kabanosy, kiełbasę myśliwską, polędwicę sopocką i in. wyroby, które posiadają atut wysokiej jakości oraz tradycyjne receptury wytwarzania. Gwarantem wysokiej jakości produktów eksportowych są starannie dobrane przyprawy naturalne, ale też wyselekcjonowany surowiec pochodzący z najczystszych regionów Polski – Mazur. Najnowszy i najbardziej obiecujący kierunek eksportu naszych wyrobów to kraje nadbałtyckie. Spotkały się one z dużym zainteresowaniem odbiorców mimo różnych tradycji gustów konsumenckich. Dowodem jest wzrastający wolumen sprzedaży naszych wyrobów, w szczególności na Litwie.

Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiał MG

Zakłady Mięsne „Mazury” w Ełku S.A.
19-300 Ełk, ul. Suwalska 86
tel. (087) 610 96 21
www.zm-mazury.pl