Rozwój firmy to stała troska o klienta

Jakość VII
Dodatek reklamowy do RZECZPOSPOLITEJ.
nr 262 (5427) 09 listopada 1999 r.

Rozwój firmy to stała troska o klienta
Firma Rudix zdobywa rynek, łącząc wysoką jakość produktów z tradycją polskiej kuchni

 

Wysoką jakość produktów firma Rudix osiągnęła dzięki starannemu wyborowi surowców i ich dostawców, troską o właściwy przebieg procesu produkcyjnego, a także dbałością o sprawny i właściwy transport swoich wyrobów.

Firma Rudix sp. z o.o. jest znanym producentem wyrobów garmażeryjnych. W swojej ofercie ma tradycyjne dania polskiej kuchni jak: kluski, pierogi, uszka, naleśniki, krokiety, paszteciki, pampuchy, kulebiaki, sałatki, surówki, galaretki mięsne. Wyroby włoskiej kuchni – pizza, lasagne, a także dania pochodzące z Francji: tarty, zapiekanki w cieście francuskim, Quiche Lorrine, Croque monsieur, tabule. Wszystkie wyroby firmy Rudix powstają bez użycia konserwantów i środków chemicznych. Produkty spółki można spotkać w sieciach supermarketów krajowych i zagranicznych, m.in. w Macro Cash & Carry, Auchan, Geant, E. Leclerc, Tesco, Ahold Alhave, MarcPol, a także w mniejszych sklepach.

Firma powstała w 1992 r., początkowo mieściła się w połowie wynajętego budynku. W pierwszym okresie spółka zatrudniała 8 osób, w tym dwoje właścicieli i produkowała około 450 kg wyrobów dziennie. Od tego czasu produkcja rosła z roku na rok. Teraz, pracując w systemie ciągłym, Rudix wytwarza 7 ton produktów dziennie, a zatrudnienie wzrosło do 165 osób. Początkowo produkcja była całkowicie ręczna. Obecnie, choć przybyło wiele maszyn, z ręcznej produkcji nie zrezygnowano całkowicie.

– Utrzymanie wysokiej jakości naszych produktów, ich walorów smakowych, wymaga zachowania tradycyjnych receptur i sposobów wytwarzania – twierdzi Krystyna Rudziks, dyrektor Rudix sp. z o.o.

Firma od początku postawiła na wysoką jakość produktów. Surowce są kupowane u znanych i sprawdzonych producentów, np. mąka pochodzi z młyna w Płońsku, który posiada certyfikat ISO, mrożone owoce z chłodni w Ciechanowie, ser biały z zakładów mleczarskich w Gąsocinie. Owoce i warzywa dostarczają okoliczni rolnicy.

– Wychodzimy z założenia, że tam gdzie działamy, tam kupujemy surowce. Zdając sobie sprawę, że jako producent finalny, odpowiadamy w rzeczywistości także za jakość dostarczanych nam surowców. Dlatego dostawcy i ich produkty są dokładnie sprawdzane – informuje Krystyna Rudziks.

Taka polityka firmy sprzyja rozwojowi lokalnej przedsiębiorczości. Z drugiej strony produkty firmy są obecne także na miejscowym rynku, tutaj odbywa się pierwsza ocena konsumencka, z którą bardzo się liczą właściciele firmy.

O wysoką jakość wyrobów garmażeryjnych trzeba troszczyć się nie tylko podczas procesu produkcyjnego, ogromną rolę odgrywają tu także warunki transportu. W firmie Rudix do transportu przywiązuje się wielką wagę. Pierwszym znaczącym zakupem spółki był samochód Żuk izoterma. Obecnie wszystkie samochody firmy, służące do transportu produktów są wyposażone w agregaty chłodnicze.

– Cały czas inwestujemy w jakość, choć to zdecydowanie podwyższa koszty naszej działalności, szczególnie w warunkach rosnącej konkurencji, także ze strony małych rodzinnych firm. Jest to działalność długofalowa. W przyszłości na rynku pozostaną tylko te firmy, które sprostają wymaganiom klientów, łącząc wysoką jakość produktów z ich niewygórowaną ceną – twierdzi dyrektor Rudziks.

Rynek jest coraz konkurencyjniejszy, rosną wymagania zarówno sklepów, jak i klientów. Coraz więcej placówek ma odpowiednie wyposażenie i przygotowanie do sprzedaży wyrobów garmażeryjnych. Właściciele i kierownictwo sklepów zwracają też baczniejszą uwagę na jakość dostarczanych im produktów. Kontrolują nie tylko produkt na półkach, interesują ich również warunki transportu.

W branży garmażeryjnej produkt jest wtedy dobry, kiedy jest świeży. W firmie Rudix produkcja odbywa się w systemie ciągłym. Produkty są rozwożone do odbiorcy własnym transportem. Dzięki temu można mieć stuprocentową pewność, że trafiają bezpośrednio z linii produkcyjnej do sklepów.

Rozwój firmy podąża od lat w tym samym kierunku. Jest to przede wszystkim rozszerzenie asortymentu produkcji oraz dalsza poprawa jakości wyrobów. Firma przygotowuje się do produkcji wyrobów o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. Produkty będą poddawane szokowemu schładzaniu w specjalnych komorach. Jest to także gwarancją podwyższenia jakości produktów. Nowym kierunkiem aktywności spółki będzie także catering. Aby urozmaicić ofertę i przybliżyć konsumentom smakołyki kuchni francuskiej, spółka rozpoczęła w tym roku współpracę z francuską firmą Stalaven, która szczyci się pięćdziesięcioletnią tradycją w tej branży.

Pierwszej oceny produktów Rudixa dokonał magazyn konsumentów Veto już w dwa lata po powstaniu firmy. Pierogi z serem firmy z Glinojecka otrzymały wtedy najwyższą notę. W tym roku firma została wyróżniona główną nagrodą VII Targów Północnego Mazowsza „Dobry Kontrakt ’99” za całokształt działalności. Kapituła Mazowieckiej Nagrody Jakości przyznała w tym roku firmie Rudix wyróżnienie. Najmilszymi nagrodami, zdaniem dyrektor Krystyny Rudziks, są jednak listy z podziękowaniami od konsumentów. Pani dyrektor zapewnia, że na wszystkie odpowiada.

Piotr Janczarek

logo

Zakład Garmażeryjny „Rudix” sp. z o. o.
06-450 Glinojeck, Zygmuntowo 37
tel. (023) 674-22-00, fax (023) 674-07-11

Strona firmy Jean Stalaven Polska Sp. z o.o.
dawniej Zakład Garmażeryjny „Rudix” sp. z o.o.