Podstawowy składnik zdrowej diety

Nasze Zdrowie IV
Dodatek promocyjno-reklamowy do „RZECZPOSPOLITEJ„.
nr 300 (6983) 23 grudnia 2004 r.

Podstawowy składnik zdrowej diety

Zły cholesterol (LDL) jest jedną z głównych przyczyn chorób układu krążenia. Na szczęście można bardzo łatwo zredukować jego poziom w organizmie. Wystarczy zastąpić masło margaryną Flora pro.activ, aby po trzech tygodniach poziom LDL we krwi spadł o 10-15 proc.

U ponad połowy dorosłych Polaków stężenie cholesterolu we krwi przekracza zalecaną normę. U blisko 5 mln osób (16 proc. społeczeństwa) ten poziom jest bardzo wysoki. To właśnie wysokie stężenie cholesterolu, obok palenia papierosów i podwyższonego ciśnienia tętniczego jest najważniejszym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia.

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego powinniśmy starannie wybierać produkty spożywcze, a szczególnie unikać złych nawyków żywieniowych. Choć zdrowie stawiamy na pierwszym miejscu w hierarchii potrzeb, to jednak z trudem pozbywamy się złych nawyków w żywieniu. Uważamy bowiem, że nie jest to sprawa prosta, a to co uważa się za niezdrowe, jest zwykle najsmaczniejsze.

Tymczasem racjonalne, zdrowe odżywianie się nie jest takie trudne, jak sobie to wyobrażamy. Amerykańscy naukowcy opracowali nową piramidę zdrowego żywienia, uznając tłuszcze roślinne za bardzo korzystne dla zdrowia, ponieważ są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego umieścili je na pierwszym poziomie piramidy. Z tego wynika, że pierwszym krokiem do racjonalnego żywienia powinno być zastąpienie masła tłuszczami roślinnymi. Szczególnie polecana jest margaryna Flora pro.activ.

Flora pro.activ jest margaryną do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu. Produkt ten jest wzbogacony w sterole – naturalne składniki olejów roślinnych, które hamują wchłanianie tzw. złego cholesterolu (LDL). Badania wykazały, że regularne, codzienne spożywanie Flory pro.activ obniża stężenie cholesterolu LDL średnio o 10-15 proc. już po trzech tygodniach. Warto podkreślić, że na świecie przeprowadzono wiele badań potwierdzających bezpieczeństwo spożywania steroli roślinnych w zwiększonej dawce.

Flora pro.activ jest znana w 21 krajach na świecie, używa jej 10,5 mln gospodarstw domowych. Produkt ten jest zalecany przez specjalistów od żywienia i polecana w diecie antycholesterolowej.

JP

Podstawowy składnik zdrowej diety

Nasze Zdrowie V
Dodatek promocyjno-reklamowy do „RZECZPOSPOLITEJ„.
nr 71 (7060) 25 marca 2005 r.

Podstawowy składnik zdrowej diety

Zły cholesterol (LDL) jest jedną z głównych przyczyn chorób układu krążenia. Na szczęście można bardzo łatwo zredukować jego poziom w organizmie. Wystarczy zastąpić masło margaryną Flora pro.activ, aby po trzech tygodniach poziom LDL we krwi spadł o 10-15 proc.

U ponad połowy dorosłych Polaków stężenie cholesterolu we krwi przekracza zalecaną normę. U blisko 5 mln osób (16 proc. społeczeństwa) ten poziom jest bardzo wysoki. To właśnie wysokie stężenie cholesterolu, obok palenia papierosów i podwyższonego ciśnienia tętniczego jest najważniejszym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia.

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego powinniśmy starannie wybierać produkty spożywcze, a szczególnie unikać złych nawyków żywieniowych. Choć zdrowie stawiamy na pierwszym miejscu w hierarchii potrzeb, to jednak z trudem pozbywamy się złych nawyków w żywieniu. Uważamy bowiem, że nie jest to sprawa prosta, a to co uważa się za niezdrowe, jest zwykle najsmaczniejsze.

Tymczasem racjonalne, zdrowe odżywianie się nie jest takie trudne, jak sobie to wyobrażamy. Amerykańscy naukowcy opracowali nową piramidę zdrowego żywienia, uznając tłuszcze roślinne za bardzo korzystne dla zdrowia, ponieważ są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego umieścili je na pierwszym poziomie piramidy. Z tego wynika, że pierwszym krokiem do racjonalnego żywienia powinno być zastąpienie masła tłuszczami roślinnymi. Szczególnie polecana jest margaryna Flora pro.activ.

Flora pro.activ jest margaryną do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu. Produkt ten jest wzbogacony w sterole – naturalne składniki olejów roślinnych, które hamują wchłanianie tzw. złego cholesterolu (LDL). Badania wykazały, że regularne, codzienne spożywanie Flory pro.activ obniża stężenie cholesterolu LDL średnio o 10-15 proc. już po trzech tygodniach. Warto podkreślić, że na świecie przeprowadzono wiele badań potwierdzających bezpieczeństwo spożywania steroli roślinnych w zwiększonej dawce.

Flora pro.activ jest znana w 21 krajach na świecie, używa jej 10,5 mln gospodarstw domowych. Produkt ten jest zalecany przez specjalistów od żywienia i polecana w diecie antycholesterolowej.

JP